top of page
Ara

Ortodontide Pekiştirme (retansiyon) ve Pekiştirme Apareyleri (retainer)

  • Yazarın fotoğrafı: Cihan Aydoğan
    Cihan Aydoğan
  • 21 Ağu 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 26 Ağu 2022

Ortodontik tedavi bittiğinde, elde edilen diş konumlarını yerinde tutabilmek için pekiştirme (retansiyon) tedavisi uygulanır. Teller veya şeffaf plaklarla yapılan aktif ortodontik tedavi sonrasında adı üzerinde pekiştirme apareyleri (retainer) ile elde edilen sonuçların pekişmesi (kalıcılı) olması hedeflenir.


Bu yazıda kısaca genellikle kullanılan pekiştirme apareylerinden bahsedeceğiz.


Aslında her ortodontik tedavi 3 safhadan oluşur:

  1. Teşhis safhası: Bu aşamada diş hekiminiz ortodontik probleminizle alakalı tanı oluşturabilmek ve bir tedavi planı hazırlayabilmek için fotoğraflar, ölçüler ve radyografiler gibi çeşitli kayıtlar toplar.

  2. Aktif tedavi aşaması: Bir önceki aşamada kurgulanan tedavinin uygulandığı, genellikle teller veya şeffaf plaklar gibi apareylerin kullanıldığı aşamadır.

  3. Pekiştirme: Hedeflenen diş konumlarına ulaşıldığında, elde edilen sonuçları korumaya çalıştığımız, bu yazıya konu olan safha. Genellikle burada teller varsa çıkarılmış, şeffaf plak tedavilerinde ise ataşmanlar çıkarılmış olacaktır.



Pekiştirme apareyi (retainer) nedir ?

Pekiştirme apareyi veya retainer dediğimizde aktif ortodontik tedavi sonrasında kullandığımız ve diş konumlarının değişmesini engellemeyi hedefleyen her türlü apareyden bahsedebiliriz. Çok farklı tiplerde pekiştirme apareyleri kullanılabilir. Tümünün ortak özellikleri ise diş konumlarını korumaya çalışmalarıdır. Uzun sürebilen ve zahmetli olabilen ortodontik tedavilerden sonra elde edilen değişiklikleri ve diş sağlığını korumak için pekiştirme apareylerinin doktor tarafından tavsiye edildiği biçimde kullanılması çok önemlidir.



Pekiştirme apareyi (retainer) türleri nelerdir ?

  1. Sabit pekiştirme apareyleri (sabit retainerlar, bonded retainerlar): Genellikle ön dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan pekiştirme tellerinden oluşurlar. Bunlar yapışık olduklarından ancak doktor tarafından takılabilir veya çıkarılabilirler. Alt ve/veya üst dişlere uygulanabilirler. İnce yapıları nedeniyle çok fazla rahatsızlık vermezler - kolay alışılırlar ve uzun yıllar boyunca dişlerin arkasında kalabilirler. Tabi ki sabit pekiştirme apareyleri kullanıldığında iyi ağız hijyen alışkanlıklarını uygulamak ve düzenli doktor kontrolleri oldukça önemlidir.

  2. Hareketli pekiştirme apareyleri (Şeffaf pekiştirme apareyleri, Hawley pekiştirme apareyleri, Wraparound apareyler): Genellikle tüm diş arkındaki dişlerin konumlarını korumak için kullanılan pekiştirme apareyleridir. Hasta tarafından takılıp çıkarılır. Doktorun tavsiyesine göre tam zamanlı veya yalnızca gece saatlerinde kullanılabilir. Temizliği ağız dışında sağlanır. Pekiştirme aşamasında başarı sağlaması için düzenli kullanılmaları oldukça önemlidir.

Her ortodontik pekiştirme apareyinin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Ayrıca her ortodontik problem aynı olmadığı gibi her tedavi ve pekiştirme tedavisi de aynı olmamaktadır. Ortodontik tedavinin sonunda doktorunuz sizin için uygun olan pekiştirme tedavisini önerecek ve pekiştirme kontrolleri için size tavsiyeler - randevular verecektir.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page